Qui sóc?

Em dic Michel Desmier i sóc historiador de l’art medieval, guia-conferenciant i fotògraf autodidacte.

Vaig néixer a Ceret (Catalunya Nord) i estic segur que haver nascut prop de Sant Miquel de Cuixà, Sant Martí del Canigó, Serrabona, Marcèvol i Tellet, em va despertar l’interès pel romànic.

Vaig fer una llicenciatura en història de l’art i arqueologia a la Universitat d’Estrasburg. Durant la meva formació, vaig fer dues períodes de pràctiques a la DRAC Alsace i també als museus d’Estrasburg:

  • Label XXème siècle” sobre l’arquitectura de les esglésies d’Estrasburg després de 1945.
  • Protecció d’una església decorada de pintures murals pintades per un monjo artista d’Alemanya.
  • Musée de l’Oeuvre-Notre-Dame” d’Estrasburg on, durant un any, vaig rebre una formació en mediació patrimonial i en els altres museus de la ciutat. Vaig tenir la sort de treballar en l’exposició ” Strasbourg 1200-1230 : La Révolution gothique “, la qual parlava de l’aparició del gòtic sobre el monument tant emblemàtic que és la catedral d’Estrasburg.

Després dels meus “anys alsacians” vaig decidir tornar als “origens”, és a dir, a la meva Catalunya Nord natal, on vaig fer el màster d’història de l’art medieval a la Universitat de Perpinyà. Tenia pensat orientar el meu treball de recerca en el romànic català que trobava tant a faltar. De fet, el meu tema d’estudi el vaig descobrir quan tenia només 7 o 8 anys: era el primer cop que entrava a l’església de Nostra Senyora del Roure de Tellet, al Vallespir, i ja tenia molta curiositat per l’art. És aquesta curiositat que em va fer empènyer la porta del retaule de l’església i descobrir, a l’absis, un increïble jaciment de pintures murals romàniques; i jo crec que això em va impactar tant que, en el moment de triar el meu tema de treball, em vaig recordar de les pintures de Tellet.

He tingut la sort de trobar gent molt maca que m’ha acompanyat durant aquest màster. Gràcies aquesta gent, he pogut ràpidament aconseguir i posar en valor el meu treball d’historiador de l’art, publicant als Cahiers de Saint Michel de Cuxa i realitzant una conferència pel País d’Art i d’Història transfronterer les Valls Catalanes.

En paral·lel dels meus estudis d’història de l’art, vaig descobrir la fotografia, la qual encara acompanya la meva mirada d’historiador. El meu tiet fotògraf professional em va reglar la meva primera càmera i els primers consells. Després vaig trobar i anar desenvolupant el meu estil propi. Em vaig donar com a missió retranscriure la mirada que tinc sobre aquest patrimoni tan específic i desconegut del gran públic. També vaig voler donar-li una visibilitat, i sobretot advertir que una bona part d’aquest patrimoni està amenaçat.

El 15 de gener de 2020, em vaig treure el carnet oficial (francès) de guia-conferenciant. Això em va permetre començar a transmetre, guiar i ensenyar el romànic al públic.

A dia d’avui, estic molt agraït de poder participar, des de l’any 2020, al Cahier de Saint-Michel de Cuxa amb un portfolio de fotografies de diversos indrets romànics. És una publicació científica que es fa després del cicle de conferències internacionals (Les Journées Romanes) que s’organitzen cada any a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà.

Ara treballo com a autònom, desenvolupant la meva creativitat i les meves ganes de compartir el romànic i el patrimoni en general. D’aquí va néixer la idea del Jardí Romànic: un jardí patrimonial medieval on es va desenvolupar una bellesa a través d’un entorn natural increïble, el qual va ser una font d’inspiració per la humanitat que ens va deixar aquest llegat. Aquest jardí és tot un món fascinant per descobrir i és la raó per la qual volem proposar altres maneres de viure el romànic (i patrimoni en general), col·laborant amb institucions locals, companyes com VIOGUIA (Violant Bonet, restauradora d’art) i particulars. Proposem tallers de pintura, de cal·ligrafia, experiències romàniques… a més de visites guiades. No dubteu en visitar les oportunitats que tinc preparades per a vosaltres!

error: Content is protected !!
Share This
× Contacta'm